reklam1

reklam1

8 Eylül 2016 Perşembe

Aya çıkan APOLLO11 in yazılım kodları paylaşıldı.

İnsanoğlunun en büyük uzay macerası APOLLO11'in bilgisayar kodları, popüler geliştirici platformu GitHub üzerinden tarihte ilk kez yayınlandı. Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins'i Ay'a taşıyan uçuş yazılımının kodları hem günümüz geliştiricilerine 1960'ların yazılımlarına göz atma fırsatı tanıyor, hem de içerisindeki popüler kültür göndermeleriyle de ilginç bir deneyim sunuyor.


MIT Instrumentation Laboratory tarafından 1960'ların ortalarında yazılan bu kodlar assembly programlama dillerinden (çevirici diller) faydalanılarak ortaya çıkarılmış. O zamanlar bir uzay aracını Ay'a taşıyacak yeterli teknoloji olmaması nedeniyle MIT geliştiricilerinin sıfırdan kodladıkları bu yazılım, ayrıca assembly dilinin karışık yapısı nedeniyle de epey anlaşılması zor bir durumda. Yani özellikle bu dillerde hiç tecrübesi olmayan geliştiriciler, yayınlanan yazılımdan pek de bir şey anlayamayabilir.

Kodların diğer bir ilginç tarafıysa, MIT geliştiricilerinin zamanın popüler kültürüne yaptıkları göndermeler olmuş. Örneğin bu özelliğiyle adeta bir zaman makinesi görevi gören yazılım dosyalarının birisi, 'BURN_BABY_BURN-MASTER_IGNITION_ROUTINE' olarak isimlendirilmiş. Aşağıdaki görselde yer alan açıklamalardan da anlaşılağı üzere "Burn, baby! BURN!" ifadesi zamanın popüler radyo sunucusu Magnificent Montague'nin yeni parça çalmaya başlarken kullandığı ünlü sözleriymiş. Yazılım kodları, geliştiricilerin mizah anlayışını gösteren işte bu tür göndermelerle dolu.

BURN_BABY_BURN-MASTER_IGNITION_ROUTINE kaynak kodundan bir bölüm;


Altyordam içindeki açıklamalarda programcının oyunculuğunu görebiliyorsunuz.

LUNAR_LANDING_GUIDANCE_EQUATIONS.s adındaki dosyada, iki kod satırı arası, başka bir programcının yazması umuduyla geçici olarak yazılmış olması gerekirken kalıcı olarak bitirildiği anlaşılmaktadır.

Aynı dosyada, bir astronotun talimati gibi görünen kod satırı var.

PINBALL_GAME_BUTTONS_AND_LIGHTS.s dosyasında, klavye ve ekran sistem programında AGC ve bilgisayar operatörü arasında değiş tokuşun yapıldığı altyordamın tanımında, Shakespeare'den ilginç bir alıntı var.


GitHub dosyalarına buradan ulaşabilirsiniz.



Kaynak: https://www.engadget.com/2016/07/10/apollo-11-source-code-on-github/

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

reklam4

reklam4