reklam1

reklam1

22 Eylül 2016 Perşembe

Basit bir vibrasyon cihazı devresi...

Basit bir vibrasyon cihazı Pendulum anahtar, mercury anahtar ya da başka hareketli parça kullanan sensörlerle ölçülebilir. Biz burada hareketli parçası olmayan, piezo hoparlör kullanarak, yine basit ve çok hassas ayarlanabilen bir vibrasyon sensörü yapacağız.

Bir enstrümental yükselteç (instrumential amplifier) karşılaştırıcı olarak tasarlanır ve Piezo hoparlör işlemsel yükseltecin geribesleme direnci gibi bağlanır. Çalışma anında, çok küçük titreşimler piezo elemanının küçük bir gerilim üretmesine neden olur. Gerilim hassasiyet kontrolü, R2 direnci ile ayarlanır. Titreşim anında bu gerilim, pozitif girişten verilen referans gerilimini aştığında çıkıştaki LED yanar.
Devreyi kurarken piezo hoparlörünün (+) ve (-) bacak bağlantılarına dikkat ediniz. Kapalı piezo hoparlorde hassasiyet daha azdır. Sismik titreşimleri çok hassas bir şekilde hissetmek için açık piezo hoparlör tercih edin.

Hoparlör devre kartına iyi yapıştırılmalıdır. Titreşim yokken, Potansiyometreyle LED'i yakın daha sonra ters yönde çevirerek ilk söndüğü pozisyonda bırakın.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

reklam4

reklam4