reklam1

reklam1

21 Eylül 2016 Çarşamba

Su tankı otomatiği...

555 entegresini monostable modda kullanarak basit bir su tankı otomatiği yapabiliriz. Su tankının içerisindeki su miktarını, belirlediğimiz iki seviye arasında otomatik olarak su pompasını açıp kapayarak kontrol ediyoruz.
Bunun için 555'in Trigger (2 nolu) ve Threshold (6 nolu) bacaklarını kullanıyoruz. 555 entegresi monostable modda çalışırken, Trigger bacağı lojik 1 seviyesinden 0 seviyesine indiği anda çıkışı tetiklenir. Bundan sonra, Trigger bacağı konum değiştirse bile çıkış hep lojik 1 seviyesindedir. Tekrar çıkışı 0 konumuna çekmek için threshold bacağını lojik 0 dan lojik 1 seviyesine çekmek gerekir. Bu durumda çıkış tekrar 0 konumunu alarak trigger bacağından gelecek bir sonraki tetikleme sinyaline kadar lojik 0 da kalır. Aşağıda, Trigger, Threshold ve çıkış bacaklarının nasıl değiştiğini gösteren grafiği bir inceleyiniz.

Devre için gerekli malzemeler;
1- 10k direnç (R2),
2- 2 adet 100 ohm direnç (R1, R3),
3- 2 adet BC547 npn transistör (T1,T2),
4- 1N4007 diyod (D1),
5- 555 Entegresi,
6- 6V röle,
7- 6V besleme kaynağı.

Devre şeması;

555, Trigger, Threshold ve çıkış bacaklarının çalışması;

Bu modda, su tankını kontrol etmek için 2 ve 6 nolu bacaklarını su seviyelerini kontrol etmek için suya daldırıyoruz ve farklı iki seviyede tutuyoruz. Tabii ki tetiklemeyi sağlamak için beslemeden de bir ucu tankın içine daldırıyoruz. Beslem ucunu tankın en alt seviyesine, trigger girişini suyun alt seviyesine ve threshold girişini de suyun üst seviyesine set ediyoruz.
İlk başta depoda hiç su olmadığı için, trigger girişi, lojik 0 seviyesindedir ve 555'in çıkışı tetiklenerek motoru çalıştırır. Su seviyesi, ALT seviyeye geldiğinde trigger sinyali lojik 1 olur ancak 555'in çıkışı 1 iken ekstra trigger sinyali çıkışı etkilemez. Çıkışın tekrar 0 olması, yani motorun durdurulması için UST seviyede threshold bacağından lojik 1 tetiklemesinin oluşması gerekir. Su bu seviyeye ulaştığında motor duracak, ALT seviyeye geldiğinde tekrar çalışacaktır. İlk durum geçtikten sonra su seviyesi UST ve ALT seviye arasında değişecektir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

reklam4

reklam4